Hieronder een beschrijving hoe je een heerlijk malse beenham kunt bereiden op de SAfire Cooker (Maar het werkt natuurlijk op een ander merk barbecue).
Beenham marineren
Een beenham kun je op meerdere manieren voorbereiden voor de barbecue. De wat gevorderde barbecuer zal zelf zijn beenham marineren of misschien zelfs pekelen. Iemand anders kiest ervoor om een kant-en-klaar gemarineerde beenham te halen bij de supermarkt.
Bereidingswijze beenham op de barbecue
Maak de SAfire barbecue klaar en steek het BBQ-blok aan. Hierna kan direct de grillplaat geplaatst worden waarop je de beenham plaatst. Indien je beschikt over het rooster is het aan te bevelen deze te plaatsen voor een mooiere verspreiding van de warmte, maar zonder gaat ook prima. Je plaatst de dome op de SAfire roaster en je draait tussendoor de beenham een keer om. Wanneer de beenham na ongeveer 40 minuten een kerntemperatuur van ongeveer 72-73 graden bereikt heeft is hij klaar. Een vleesthermometer is erg handig bij het klaarmaken van wat grotere stukken vlees zoals beenham.
Bij dit recept hebben we wat sla klaargemaakt en wat aardappeltjes in de SAfire meegebakken. De aardappeltjes zijn kleine aardappeltjes met schil. De kleine aardappeltjes 1 of 2 keer doorsnijden en ingesmeren met olijfolie en een beetje rozemarijn. Leg de aardappeltjes op een stuk aluminiumfolie en wikkel deze in. Plaats ze naast de beenham op de SAfire en laat ze de hele tijd meegaren.
Beenham roken?
Deze keer hebben we de beenham niet gerookt, maar we willen het toch even benoemen. Het geeft je beenham net een ander smaakje wanneer je o’n 10 minuten voor het einde wat rooksnippers op het blok gooit.