De SAfire Cooker getest

intonatureWij geloven in de SAfire Cooker. Om die reden hebben we besloten een exemplaar op te sturen naar Namibie, waar Will en Lianne Steenkamp als wildlife filmmakers in de Namib-woestijn werken. (www.intonatureproductions.com) Zware omstandigheden in een extreem klimaat. De beste plek om de SAfire cooker te testen als echte outdoor cooker. Als hij deze test doorstaat, dan kan hij elke omstandigheid aan. Eerlijk is eerlijk: Ze waren toch wat sceptisch voordat ze de cooker ontvingen, maar ze hebben beloofd een review te schrijven met hun oprechte ervaring. Hierbij hun ingezonden verhaal:

Het grootste deel van onze tijd leven we in het wild. Voor zonsopgang begint onze werkdag en deze eindigt pas na zonsondergang. Het is een opwindend en uitdagend leven, maar we missen hierin ook wat luxe dingen die voor de meeste mensen een vanzelfsprekendheid zijn: hardlopen, warm water, elektriciteit en natuurlijk, een toilet …

De meeste mensen die denken aan een safari in Afrika zien het beeld voor zich van een groot kampvuur, barbecueen op open vuur en lange mooie avonden onder de sterren. Even helemaal terug naar de basis …

Wildlife filmmakers hebben bizarre werkuren. Wanneer de meeste mensen genieten van hun ontbijt of in ’s avonds in de keuken bezig zijn met het diner, zijn wij hard aan het werk tijdens de ‘golden hours’. Dit zijn de tijdstippen wanneer het licht optimaal is voor het filmen. Dit betekent ook dat we pas ons kamp opzetten wanneer het buiten koud en donker is geworden. In de droge en dorre wereld van de Namib-woestijn is brandhout bijna niet te vinden. Om iedere avond te moeten wachten tot houtskool klaar is om mee te koken kost ook te veel tijd. Feit is namelijk wel dat we de volgende dag weer erg vroeg moeten opstaan om tijdens het ‘golden hour’ weer op de juiste plek te zijn .

Maar goed, om een lang verhaal kort te maken; Over het algemeen koken wij op een eenvoudig klein gaspitje. En hoewel we in de loop der tijd erg innovatief geworden zijn, beperkt zo’n gaspitje toch behoorlijk de variatie in het eten. wij kunnen dan ook echt verlangen naar die knapperige stukjes kip en sappige karbonades uit de oven … Dit soort eenvoudige maaltijden, die ogenschijnlijk zo gewoon zijn, zijn in onze ogen heel bijzonder geworden. We moesten hier maar niet teveel aan denken en gewoon genieten van het voedsel dat we wel konden maken. Maar we wisten toen nog niet hoe eenvoudig het kan zijn om onze ‘primitieve’ eetwijze te veranderen.

We kregen een SAfire Cooker opgestuurd om te testen. Op het eerste gezicht dachten we: veel te klein, veel te hip en dit dingetje kan niet op tegen ons gaspitje. Het zal te lang duren om op temperatuur zal komen. Het zal gewoon niet voor ons werken in de woestijn.

Maar vanaf de eerste ‘proefrit’ kreeg ons saaie menu een impuls en de SAfire Cooker werd meteen lid van ons team! Het was in staat om ons een deel van de luxe te brengen dat we eigenlijk misten. Van eenvoudige maaltijden tot echte gekookt en gebakken voedsel. Nu kunnen we zelf bereiden wat we willen. Alles bereiden en klaarmaken wat we willen, want het ding biedt zelfs meerdere manieren van koken!

Een keer per week zoeken we een mooi plekje, met een magisch uitzicht over de woestijn waar we dan een poosje rustig zitten. En natuurlijk, dan steken we ook onze SAfire aan. Waarom hadden we dit fornuis eigenlijk niet eerder?

Een paar dagen geleden reden we bijvoorbeeld over een grootse uitgestrekte grindvlakte en hadden we zin in een uitgebriede lunch. Tijd om de SAfire Cooker aan te steken! Binnen enkele minuten konden we al geuren opsnuiven van de gegrilde stukjes varkensvlees. Ik kan niet uitleggen hoe geweldig zo’n geur kan zijn als je gewend bent aan een ons simpele potje-prutje eten! In minder dan twintig minuten hadden we de borden geserveerd onder het genot van een ijskoud biertje! Maar Afrika zit vol verrassingen. In de verte zagen we een auto aan komen rijden, gevolgd door een flinke stofwolk. Voor we het wisten stond de plaatselijke park-ranger regelrecht voor onze neus. ‘Snel! Verberg het eten!’ was onze eerste gedachte. Maar het was te laat. De ranger stapte uit de auto, gevolgd door zijn dochter en zijn stevige vrouw. En daar waren we mooi klaar mee, want in Afrika is het de gewoonte om uw maaltijd te delen …

We baalden als een stekker. Onze ‘ovengerechten’ zijn nogal zeldzaam voor ons, en toegegeven, we hadden geen zin om dit met ze te dele.. Daar stonden ze dan, verlekkerd te kijken naar die knapperige, sappige varkenskoteletten op dat vreemd uitziende oventje… We konden er niet onderuit, we moesten ze wat te eten aanbieden. Zo deelden ze de ervaring van onze SAfire Cooker. Ze genoten er zo van dat er uiteindelijk nauwelijks iets voor onszelf overbleef. Ook voor de parkranger en zijn familie wonen in de woestijn en ook voor hen is dit soort eten een geschenk uit de hemel. Dus hoewel onze SAfire Cooker onze vriendschap met de parkranger misschien heeft aangesterkt. Een ding is zeker: De volgende keer dat we gebruik maken van onze ‘magic chef’, we zullen ervoor zorgen dat niemand ons kan vinden!

De film van Will en Lianne is inmiddels uit. Lees hier meer: Vanishing Kings – Lions of the Namib

slider-namibie